Župa sv. Ivana Krstitelja Uzdol, Prozor-Rama

Home Eko udruga "Volujak-Dobro polje"

Eko udruga "Volujak-Dobro polje"

E-mail Ispis PDF

Proglas javnosti

Donja Vast, 1. svibnja 2008.

Mi, članovi eko-udruge “Volujak – Dobro Polje”, sa sjedištem u Donjoj Vasti, ovim pismenim aktom informiramo pučanstvo naše Općine, nadležne općinske strukture i službe, sve vjerske, kulturne a posebice udruge koje se brinu o očuvanju okoliša u našoj općini, o opustošenju prirodnih blagodati, poglavito šumskog fonda kako u privatnom sektoru tako i državnom, o uništenju naših rijeka, potoka i izvora i te o propustima i zlouporabama nadležnih službi i pojedinaca oko očuvanja i uvećanja šumskog fonda te zaštiti ogromnog vodenog potencijala na području naše općine.

Članovi naše udruge od 30. travnja do 4. svibnja. pohodili su šire područje Konjskog, Gorače, Dobrog Polja, Blazina, Ivanaka i Pajića, Banjalučice, Komina i Velike Kose. Na svim spomenutim područjima zatekli poražavajuće učinke odnos prema prirodnim blagodatima. Premda je rat prestao na našem području nastavljen je rat protiv prirode i to u najbrutalnijem obliku pustošenjem šumskog fond i uništavanjem rijeka i izvora. Ogromne površine privatne šume na širem području Gorače, a ništa povoljnija situacija nije sa šumskim fondom na Konjskom, području Banjalučice i Velike Kose, isječena je bez znanja vlasnika, a šumski fond u nadležnosti države još više je devastiran. Na ogromnim površinama šume su neselektivnom sječom posve uništene okoliš narušen što će uzrokovati nestanak mnogih izvora i potpunu eroziju tla. Ništa povoljnija situacija nije ni s vodenim potencijalom. Mnogi izvori su nestali, ili odvedeni bez pristanka vlasnika istih. Mnoga divlja odlagališta smeća, više njih u svakom selu, bez ikakve selekcije otpada uvelike zagađuju vode i vruća su žarišta za trovanje životinja i prijenos raznih zaraznih bolesti.

Protestiramo protiv nerazumnog odnosa prema prirodnim blagodatima u jugo-istočnim područjima naše općine, protiv opustošenja privatnih posjeda i očite pljačke državnog fonda. Sve se to čini u dosluhu s lokalnim šerifima uz svesrdnu zlouporabu službe i zadaća pojedinih šumara koji nesavjesno i zlonamjerno, zbog osobnih probitaka, dopuštaju i lažiraju dozvole za sječu šume. Zbog ozbiljnosti kako bi spriječili nestanak šuma, pozivamo djelatnike Policijske uprave Rama-Prozor, sve nadležne općinske, županijske službe i strukture, predstavnike Šumarije da izađu na spomenuto područje, načine detaljan uvid te spriječe daljnji „genocid“ nad našim okolišem, da devastatore i manipulatore kazne te pokrenu sanaciju uništenog područja i izrade detaljne planove za unaprjeđenje šumskog fonda, izgradnju prikladnih smetlišta te zaštite riječne tokove i izvore.

Uz iskren pozdrav svi ljubiteljima i prijateljima prirode, u ime naše eko-urduge

Željko Marić, predsjednik

 

 

Devastirano groblje u Donjoj Vasti na platou Smrike

Donja Vast, 4. svibnja 2008.

Prigodom radova na proširenju šumskog puta na relaciji Čorbadžići- Smrike- Dole, u mjesecu travnju tekuće godine, u selu Donja Vast, dogodio se, dosada nezapamćen kulturocid nad kužnim grobljem na platou Smrike u blizini današnjega katoličkog groblja u Donjoj Vasti. Privatni poduzetnik S. H. koji je uzeo u zakup vakufsku zemlju na Dolama, unajmio je privatnu tvrtku „Đogić“ d.o.o. iz Prozora, i bez ikakvih zakonskih dopuštenja i saznanja općinskih struktura, samoinicijativno je proširio stari šumski put. Premda su i sa zapadne i istočne strane puta bili dobro vidljivi grobni spomenici, premda je i samim mještanima poznato da je tu staro katoličko groblje pomorenih od kuge, na kojem se i danas nalazi nekoliko desetaka stećaka, izvođači radova su bez imalo poštovanja prema grobovima i onima koji u njima počivaju, ne samo postojeće grobne spomenike zatrpali, pomakli i uništili nego su teškom mehanizacijom i dalje kopali i uništili nekoliko grobova koji do sada nisu bili vidljivi.devastirano groblje Dignuti materijal s trase puta gurnut je na obje strane tako da su grobni spomenici neselektivno zatrpani a izgled samog groblja narušen. Više desetaka grobova je uništeno, premješteno, a neki su ostali posve devastirano groblje otvoreni s vidljivim kosturima pokojnika. Nažalost ni investitor ni izvođač radova bez imalo civilizacijskog duha niti su obavijestili župni ured Uzdol niti nadležne općinske službe i strukture, o učinjenom kulturocidu devastirano grobljene zapamćenom čak ni u vremenu ateističkog-komunističkog režima.

Članovi župnog ureda Uzdol i članovi eko-udruge „Volujak- Dobro Polje“ koja skrbi o tragovima prošlosti na Imageovom području načinili su pismeni i slikovni uvid oskvrnjenoga groblja na platou Smrike. Mi, mještani sela Donja Vast nismo protivni da spomenuti investitor ima prikladan put do unajmljene parcele, ali se oštro protivimo da se devastirano groblje pri gradnji puta ruše, uništavaju i obeščašćuju grobovi pokojnika. Držimo da je proširenje postojećeg puta izvođač izvršio neselektivno, nestručno, bez ikakvih zakonskih dopuštenja, samoinicijativno, bez konzultacija s mještanima, uvjereni smo da prvotni cilj nije bilo devastiranje grobova, ali zbog niza propusta i nestručnog radnog osoblja, dogodilo se ono što kod svih stvara stanovitu nelagodu i zgražanje kako kod nas mještana vjerojatno sada i kod investitora i izvođača radova.

Pozivamo općinske službe, predstavnike ministarstva unutarnjih poslova, investitora i nadležnog izvođača da se napravi devastirano groblje uvid te načini potrebna sanacija oskvrnjeni grobova i koliko je moguće da se iskopani materijal vrati na put. Držimo da je opravdano zabraniti korištenje spomenutog puta dok se dignuti nasip ne vrati na trasu puta i još devastirano groblje dodatno naspe, kako teška mehanizacija ne bi uništila ponovno grobove, do nekih boljih vremena i arheološke obrade spomenute lokacije.

 

Video

  • Najava patrona i obljetniceGet the Flash Player to see this player.

Statistika posjeta

Članova : 1150
Sadržaj : 343
Web Linkovi : 6
Posjete Sadržajima : 946218

Prijatelji

Rama-Prozor.info Ramski internet portal Župa presvetog srca Isusova Prozor Kinološki klub Tornjak - Rama Katolička tiskovna agencija

Anketa

Svoj rodni kraj posjećujem:
 

Trenutno nas čita

Trenutno aktivnih Gostiju: 10